Skip to content

Trening za život

Koliko puta vam se dogodilo da ste u nekoj situaciji postupili suprotno onome kako ste željeli ili planirali? Koliko puta ste doživjeli da ste se jednostavno ukočili ili smrznuli i niste se uspjeli zauzeti za sebe? Sjećate li se kako ste se osjećali nakon toga? Koliko puta ste poželjeli da ste bar imali drugu priliku u kojoj bi postupili drugačije?

 Život teče, iz minute u minutu, iz sata u sat, iz dana u dan, iz godine u godinu, i, kao i vrijeme, nezaustavljivo juri naprijed. Ponekad, kada se osvrnemo na život koji smo proživjeli, vidimo neke propuštene prilike radi kojih žalimo što ih nismo bolje iskoristili kad su se pojavile. Možda smo tada osjećali strah od ulaska u nešto novo i napuštanja onog poznatog ili se pojavila nesigurnost u sebe i vlastitu sposobnost snalaženja i uspijevanja u novim okolnostima. Odgovor na pitanje zašto smo nešto propustili ili nešto nismo učinili može pomoći da razumijemo svoju odluku u datim okolnostima, međutim ono što je važnije je pitanje kako bismo se mogli pripremiti kad se na životnom horizontu ponovno ukaže neka nova prilika i da tada za sebe napravimo drugačiji i kvalitetniji izbor.

Život se događa kroz različite predvidive i nepredvidive situacije kao i kroz odnose u kojima imamo različite uloge (npr. uloga majke, oca, prijatelja, zaposlenika, sestre, brata, partnera…).

Različite uloge i različiti odnosi pomažu nam da živimo svoja uvjerenja i vrijednosti, podmirujemo emocionalne, tjelesne, duhovne i materijalne potrebe i da se kroz njih izgrađujemo i rastemo kao ljudsko biće. Ponekad nas, međutim, život dovede u situacije za koje nismo bili pripremljeni i za koje nismo spremni, npr. gubitak posla, raspad obiteljske zajednice ili bolest. U takvim situacijama potrebne su nam sve naše snage i resursi da prebrodimo nastale okolnosti i kada te okolnosti prođu često ostavljaju osjećaj duboke iscrpljenosti, ponekad nezadovoljstva i ljutnje, a ponekad tuge.

Svatko od nas se bar jednom našao u kriznoj situaciji u kojoj je bila potrebna profesionalna pomoć, podrška i osnaživanje no jesmo li ju zaista i potražili? Ovim putem vas pozivam da iskoristite priliku i pridružite se psihodramskoj terapijskoj grupi koja je u rujnu počela s radom i sada je otvorena za prijem novih članova te da započnete ili nastavite proces vlastitog rasta i razvoja na putu prema boljem i ljepšem životu.

Kome je grupa namijenjena?

Punoljetnim osobama koje:

 • se nalaze u teškim životnim okolnostima koje iscrpljuju i troše energiju,
 • imaju potrebu za osnaživanjem i jačanjem sebe kao cjelovite osobe,
 • žele bolje upoznati sebe, svoje potrebe i svoje emocije,
 • se žele ponovno povezati sa svojom spontanošću i kreativnošću,
 • žele više životne radosti za sebe i svoje bližnje,
 • žele ostvariti svoje osobne i profesionalne ciljeve,
 • žele živjeti kvalitetniji i ispunjeniji život.

 

Što dobivate donošenjem odluke o uključivanju u iskustveno-terapijsku grupu?

Dobivate sljedeće:

 • mogućnost terapijskog rada koji je usmjeren jačanju osobnih i profesionalnih resursa,
 • mogućnost učenja kroz analizu, proradu i razumijevanje stvarnih životnih situacija,
 • razrješavanje konkretnih problemskih situacija iz privatnog ili poslovnog života,
 • emocionalno rasterećenje,
 • osnaživanje kroz upoznavanje sebe i drugih,
 • pojašnjenje odnosa i svojih uloga u tim odnosima,
 • poticaj i podršku na putu ostvarivanja životnih ciljeva,
 • stvaranje preduvjeta za kvalitetniji i ispunjeniji život.

O psihoterapijskoj metodi – psihodrami:

Psihodramu je osnovao Jacob Levi Moreno (1889-1974), liječnik i psihoterapeut, koju ju je nazvao “rehearsal for life” odnosno “proba za život”. Naime, psihodrama nudi čitav niz specifičnih tehnika koje omogućavaju istraživanje bilo koje stvarne životne situacije, neovisno o tome da li se situacija već dogodila ili se tek treba dogoditi što daje mogućnost pripreme za ono što tek slijedi. Odabrana situacija istražuje se na psihodramskoj sceni uz pomoć ostalih članova grupe koji preuzimaju uloge osoba koje su dio situacije i na taj način oživljava se, istražuje i razrješava važan događaj iz nečijeg života.

Svrha i smisao psihodramskog terapijskog rada je istražiti situaciju upravo onako kako se ona dogodila kako bi se ostvarili uvjeti za korekciju traumatskog iskustva, emocionalno zacjeljivanje i osnaživanje za buduća djelovanja.

Psihodramski način prorade nekog događaja dovodi do novih emocionalnih i kognitivnih iskustava i uvida kako za osobu koja prorađuje svoju situaciju (protagonist) tako i za članove grupe. Kroz psihodramu upoznajemo sebe i načine (obrasce) po kojemfunkcioniramo, postajemo sposobniji prepoznati svoje i tuđe emocije, lakše ih razumijeti i povezati sa prošlim životnim iskustvima te svjesnije i spontanije odabirati vlastita ponašanja.

Psihodramska grupa osigurava zaštićeno i povjerljivo okruženje u kojem se, kroz zajednički rad, istražuju različite teme važne za sudionike. Sudjelovanje u grupi donosi konkretne uvide koji vam mogu pomoći u tome da naučite prepoznavati ono na što možete utjecati i prihvaćati ono na što ne možete. Psihodramska terapijska grupa je mjesto na kojem zajedno putujemo prema postizanju veće kvalitete života kroz upoznavanje i bolje razumijevanje sebe te uspostavljanje kvalitetnijih odnosa sa ljudima koji nas okružuju.

 Na grupi ćete imati prilike istraživati konkretne situacije iz života, svoje uloge u odnosima sa drugim ljudima i dobiti odgovore na pitanja poput:

 • kako unaprijediti važne odnose u obiteljskom i poslovnom okruženju?
 • kako se bolje zastupati i zauzeti za sebe u različitim situacijama?
 • kako naučiti prepoznavati vlastite potrebe?
 • kako postavljati zdrave granice u odnosima?
 • kako se bolje organizirati?
 • kako određivati prioritete?
 • kako postati spontaniji i kreativniji?
 • kako postati kreator svog života?
 • kako preuzeti veću kontrolu na svojim životom?
 • kako živjeti kvalitetniji i ispunjeniji život?

 

U psihodrami treniramo življenje samo, a što je življenje lijepo opisuju riječi Milana Begovića koji u romanu Giga Barićeva piše: “Osjećanje je življenje. Sve drugo je mehanika života.”

I zaključno, psihodrama omogućava prostor za “vježbanje i treniranje života”. Ulaganje u ovakav način osobnog razvoja je direktno ulaganje u kvalitetniji život.

Prijave za grupu primaju se putem e-maila studio.teskera@gmail.com

Molim vas da u prijavi navedete:

 1. ime i prezime
 2. kontakt
 3. zanimanje
 4. dosadašnje iskustvo u terapijskom radu

 

Terapijska grupa održava se jednom tjedno u poslijepodnevnim satima i traje 2,5 sata.

Cijena po grupnom susretu iznosi 100,00 kn.

 

VAŽNA NAPOMENA: Za sve koji su zainteresirani za ovakav oblik rada ali žive izvan Zagreba otvorena je mogućnost uključivanja u psihodramsku terapijsku grupu koja će se održavati jednom mjesečno.

 

Prije uključivanja u grupu svi zainteresirani polaznici prolaze individualni razgovor sa voditeljicom tijekom kojeg se postiže dogovor o terapijskom radu.

Voditeljica psihodramske grupe je Ivana Vlahek Teskera, psihodramski psihoterapeut sa Europskim certifikatom iz psihoterapije (ECP). Ima 15 godina iskustva direktnog rada sa različitim vrstama problema iz područja obiteljskih i drugih međuljudskih odnosa (razvod braka – kako nastaviti dalje nakon prekida bračne zajednice, roditeljstvo – odnosi roditelja i djece, odnosi među roditeljima, partnerstvo – kako uspostaviti i održavati kvalitetan i ispunjavajući partnerski odnos….).

Zaposlena je u vlastitom obrtu Mozaik Studio Teskera gdje radi individualnu, partnersku, obiteljsku i grupnu psihoterapiju.

Dopredsjednica je Centra za psihodramu iz Zagreba, stručne udruge koja potiče razvoj i promicanje psihodrame. Članica je Hrvatskog društva za superviziju i organizacijski razvoj (HDSOR) te Europske asocijacije za psihoterapiju (EAP).

Kontakt: studio.teskera@gmail.com ili 091 586 41 38