skip to Main Content
Sadržavanje (Containment) – ključ sigurnosti u iskustvenim terapijama

Sadržavanje (Containment) – ključ sigurnosti u iskustvenim terapijama

Kroz ovu radionicu bit će predstavljena opća schema, tj.protokol za vođenje TSM psihodrama i svih ostalih iskustvenih terapijskih metoda na siguran način, bez obzira koji problem osoba donosi.  TSIRA (Atom unutarnjih uloga osoba koje su preživjele traumu) bit će predstavljen u cjelosti. Kroz njega će polaznici učiti kako TSM-ove unutarnje uloge, posebice propisane uloge TSIRA mogu biti prilagođene na način da pomažu u radu s traumom kroz “sadržavanje” i točno imenovanje onoga što se odvija. Sudionici uče kako balansirati razmišljanja i osjećanja kako bi stara neobrađena sjećanja mogla biti sigurno “sadržana” u sadašnjosti i iznova sagledana iz ovdje-i-sada perspektive, te kako bi s time pronašla nova rješenja za stare ponavljajuće obrasce proizašle iz traume.

Na ovoj radionici polaznici će se također upoznati s osnovnim TSM akcijskim intervencijama, kao što je Containing Doble (Toscani & Hudgins, 1993) koji pomaže klijentu s traumom da uspostavi balans između dijelova mozga koji su odgovorni za osjećaje i onih koji su odgovorni za kogniciju. To klijentima omogućuje ostanak u sadašnjem trenutku, kao i stvaranje novih, spontanih i kreativnih postupaka i odluka. Primjeri u akciji i svojevrsna supervizija Containing Double-a pokazuje klijentu kako “sadržavanja” učiniti većim, ali po potrebi i manjim u slučaju opsesivnih misli, obrana i dubokih osjećaja. Containing Double postaje svojevrsni most od klijentovih obrana prema mogućnosti bivanja u sadašnjosti. Kao takav, Containing Double je najčešće korištena TSM intervencija. (Hudgins & Toscani, 2013.)

Polaznici će učiti:

  • što je “sadržavanje” i zašto je potrebno u radu s iskustvenim metodama
  • 3 faze TSM protokola proizašla iz klinički bazirane TSIRA-e: propisane uloge, uloge bazirane na traumi i transformativne uloge
  • specifične TSM kliničke akcijske intervencije Containing Double-a koji pomaže klijentu pri uspostavi balansa između kognicije i osjećanja
  • o sigurnom izražavanju dubokih osjećaja tuge, bijesa, očaja i užasa u svrhu razvojnog oporavka
  • o točnom imenovanju misli i osjećaja kako bi rad vodio integraciji koja mijenja stare obrasce proizašle iz traume

Za radionicu NIJE POTREBNO ZNANJE IZ PSIHODRAME. Na radionicama će učesnici učiti klinički modificirane psihodramske tehnike koje mogu primjenjivati unutar svoje psihoterapijske ili druge profesionalne prakse.

Radionicu će voditi dr. Kate Hudgins.

Prijaviti se možete putem ovog linka – https://forms.gle/kwouQygAgNF6MftN8

Radionice će odvijati na engleskom jeziku, bez prevođenja.

Datum radionice: 20.-22.03.2020.
Mjesto radionice: Zagreb (točnu lokaciju šaljemo po prijavi)
Cijena iznosi 1850 kn.

Obzirom da ograničeni broj sudionika, potrebno je izvršiti uplatu akontacije od 750 kn kako bi rezervirali mjesto na radionici.

Uvjeti otkazivanja:
  • do 01.03. vraćamo 100% uplaćenog iznosa
  • nakon 01.03. ne vršimo povrat uplaćenog iznosa

Na radinicima dobit ćete uručke i dodatne materijale za čitanje. S obzirom na to da je ovo iskustvena metoda, većina učenja odvijat će se kroz akciju i uključivat će demonstracije, superviziju uživo, psihodrame orijentirane na protagonista, sociodrame i Playback Theatre. Zbog korištenja demonstracija, tehničkih vježbi uz superviziju i u cijelosti odigranih TSM-ovih psihodrama, vještine polaznika razvijaju se brzo i efikasno. Uz to, svi polaznici imaju priliku fokusirati se na svoje osobne probleme te pomoći drugima u njihovom procesu iscjeljenja.

Back To Top