Skip to content

Sadržavanje (Containment) – ključ sigurnosti u radu s traumom

Psihološko sadržavanje aspekt je otpornosti pojedinca i odnosi se na sposobnost unutarnjeg upravljanja zabrinjavajućim mislima, osjećajima i ponašanjem koji nastaju kao posljedica stresa.

Naša adaptacija (kao pojedinci i kao društvo) na aktualne stresne događaje, poput pojave koronavirusa, dijelom ovisi i o neprocesuiranim traumama i nezavršenim događajima iz prošlosti. Aktualni stres može biti okidač za aktiviranje trauma iz prošlosti koje nas tjeraju da koristimo stare adaptacije “kao da” je traumatičan događaj “ovdje i sada”.

Na radionici o sadržavanju dr. Kate Hudgins predstavit će protokol za siguran rad s traumom – TSIRA (Atom unutarnjih uloga osoba koje su preživjele traumu). Kroz njega će polaznici učiti kako unutarnje uloge, posebice propisane uloge TSIRA mogu biti prilagođene na način da pomažu u radu s traumom kroz “sadržavanje” i točno imenovanje onoga što se odvija. Sudionici će učiti kako balansirati razmišljanja i osjećanja kako bi stara neobrađena sjećanja mogla biti sigurno “sadržana” u sadašnjosti i iznova sagledana iz ovdje-i-sada perspektive, te kako bi s time pronašli nova rješenja za stare ponavljajuće obrasce proizašle iz traume.

Pridružite nam se na ovoj trodnevnoj edukaciji ​koja je namijenjena za psihoterapeute, psihologe, psihijatre, socijalne pedagoge, edukacijske rehabilitatore, pedagoge i druge stručnjake koji rade u području zaštite mentalnog zdravlja.

Za radionicu NIJE POTREBNO ZNANJE IZ PSIHODRAME. 
Na radionicama će učesnici učiti klinički modificirane psihodramske tehnike koje mogu primjenjivati unutar svoje psihoterapijske ili druge profesionalne prakse. 
Najviše vremena posvetit će se učenju protokola i intervencija, osobni psihodramski radovi ovaj puta neće biti toliko u fokusu.

Polaznici će učiti:

  • što je “sadržavanje” i zašto je potrebno u radu s iskustvenim metodama
  • 3 faze TSM protokola proizašla iz klinički bazirane TSIRA-e: propisane uloge, uloge bazirane na traumi i transformativne uloge
  • specifične TSM kliničke akcijske intervencije Containing Double-a koji pomaže klijentu pri uspostavi balansa između kognicije i osjećanja
  • o sigurnom izražavanju dubokih osjećaja tuge, bijesa, očaja i užasa u svrhu razvojnog oporavka
  • o točnom imenovanju misli i osjećaja kako bi rad vodio integraciji koja mijenja stare obrasce proizašle iz traume

Prijaviti se možete putem ovog linka – https://forms.gle/kwouQygAgNF6MftN8

Radionice će odvijati na engleskom jeziku, bez prevođenja.

Datum radionice: 20.-22.03.2020.
Mjesto radionice: Zagreb (točnu lokaciju šaljemo po prijavi)
Cijena iznosi 1850 kn /250€.

Obzirom da ograničeni broj sudionika, potrebno je izvršiti uplatu akontacije od 745 kn / 100 € kako bi rezervirali mjesto na radionici.

Za dodatne informacije ili pitanja, kontaktirajte nas na 091 515 8540 ili vedran.korusic@gmail.com

Na radinicima dobit ćete uručke i dodatne materijale za čitanje. S obzirom na to da je ovo iskustvena metoda, većina učenja odvijat će se kroz akciju i uključivat će demonstracije, superviziju uživo, psihodrame orijentirane na protagonista, sociodrame i Playback Theatre. Zbog korištenja demonstracija, tehničkih vježbi uz superviziju i u cijelosti odigranih TSM-ovih psihodrama, vještine polaznika razvijaju se brzo i efikasno. Uz to, svi polaznici imaju priliku fokusirati se na svoje osobne probleme te pomoći drugima u njihovom procesu iscjeljenja.