Skip to content

Probudite kreativnost i spontanost te otkrijte i razvijte svoje potencijale

Svi u sebi nosimo potencijal za kreativnost i spontanost te ih svakodnevno koristimo za pronalaženje iskrenih odgovora, originalnih reakcija, autentičnih odluka i ispunjenog življenja svojeg života. U procesu odrastanja i socijalizacije zaboravimo na dio vlastitih resursa, a naša kreativnosti i spontanost zahrđaju. Naša autentičnost i originalnost tada postaje sputana, naše ponašanje sve je više prilagođeno očekivanjima okoline pa nakon nekog vremena nismo sigurni tko smo zapravo mi i je li život kakav živimo zaista ono što želimo. Psihodramska psihoterapija usmjerena je upravo na osvještavanje i buđenje vlastitih resursa i podmazivanje kreativnosti i spontanosti što vodi ka autentičnom i ispunjenom koračanju kroz život.

U tijeku je formiranje iskustvene grupe koja će se održavati svakog četvrtka u trajanju 2 sata, u poslijepodnevnim satima.

A što je uopće psihodrama?
Psihodrama je aktivan i kreativan terapijski pristup koji koristi vođenu dramu i igru ​​uloga za razrješenje različitih problemskih situacija. Kroz takav se rad razvija kreativnost i spontanost, a na površinu polako dolaze potencijali i kapaciteti koje svaki pojedinac nosi u sebi, ali ih negdje putem “zaboravio” koristiti. Prema tvorcu psihodrame, J. L. Morenu, svi mi bolujemo od konformizma, odnosno prihvaćanja tuđih pravila i pristajanja na kompromise čime sami sebi “krešemo krila”. Naša originalnost, kreativnost i istinsko ja u procesu socijalizacije i odrastanja katkad postane suviše dobro odgojeno i ukalupljeno u okvire koji nisu izgrađeni po našoj mjeri. Ciljevi psihodramskog rada su stjecanje novih spoznaja, rješavanje problema i prakticiranje novih životnih vještina i ponašanja. Tijekom svake grupne psihodramske seanse, sudionici oživljavaju scene i iskustva iz svog života, na način kako ih oni doživljavaju. Ove scene mogu uključivati ​​prošle situacije, snove i pripreme za buduće događaje. U grupnom okruženju, drugi sudionici igraju ulogu značajnih drugih ili publike, nudeći podršku i svoje uvide. Grupa je podržavajuća i dobronamjerna i predstavlja svijet u malom. Nove snage, kompetencije i vještine uvježbane kroz grupu, prenose se u vanjski svijet koji postepeno postaje jasniji, a mi se u njemu osjećamo sve bolje.

Tko su članovi grupe i zašto se uključiti?

Član grupe može postati bilo koja punoljetna osoba, koja želi ostvariti neke od sljedećih ciljeva:

  • istražiti i unaprijediti odnose s drugima,
  • poboljšati komunikacijske vještine,
  • prevladati bolna iskustva poput razvoda braka, smrti bliskih osoba ili traumatičnih iskustava,
  • razvijati samopouzdanje i samopoštovanje,
  • razvijati socijalne vještine,
  • izraziti svoje osjećaje u sigurnom okruženju koje pruža podršku,
  • naučiti prepoznati i ostvariti svoje potrebe,
  • naučiti se bolje zauzeti za sebe,
  • naučiti jasno postaviti granice,
  • razvijati svoje potencijale.

Za uključenje u grupu nije bitno jeste li introvert ili ekstrovert, koje ste stručne spreme ili spola, imate li glumačkog iskustva ili nemate…jedino je bitno da želite uz nas istražiti, mijenjati i razvijati vlastite resurse.

Kako se uključiti?
Prije uključenja u grupu obavezan je inicijalni intervju s voditeljicama, kako bismo se upoznali i identificirali Vaše ciljeve i očekivanja od psihodramskog grupnog rada te kako biste dobili odgovore na svoja pitanja. Inicijalni intervju je besplatan i neobvezujući što znači da konačnu odluku o uključivanju u grupu donosite tek nakon intervjua. Za pitanja koja imate vezano uz grupni rad ili dogovor za inicijalni intervju javite se putem e-maila:
psihoterapija.group@gmail.com

Tko su voditeljice?
Voditeljice su Irena Bohač i Maja Pataky, polaznice završne godine edukacije za psihodramske psihoterapeutkinje i članice Centra za psihodramu u Zagrebu. Provode psihodramske radionice, savjetovanja te individualnu i grupnu psihoterapiju pod stručnom supervizijom. Maja je diplomirana socijalna radnica sa dugogodišnjim iskustvom u direktnom radu s klijentima, a trenutačno vodi tretmanske grupe za počinitelje nasilja u obitelji. Irena je diplomirana učiteljica, a uz to je i na drugoj godini magisterija iz psihologije. U paru vodi jednu psihodramsku terapijsku grupu, a isto tako radi i individualnu psihoterapiju.