Skip to content

Poziv za uključivanje u novu psihodramsku terapijsku grupu

Otvara se nova psihodramska terapijska grupa usmjerena osobnom rastu i razvoju, namijenjena punoljetnim osobama.

Što je psihodrama?

Psihodrama je oblik psihoterapije u kojem se koriste različite akcijske dramske metode da bi se uprizorio klijentov unutarnji svijet i njegovi interpersonalni odnosi. Na neki način je jedinstvena u odnosu na druge oblike psihoterapije jer, iako koristi verbalnu komponentu, nije ovisna o toj terapijskoj metodi, a zadnjih desetljeća neurobiološka istraživanja također potvrđuju ono što je tvorac psihodrame intuitivno znao: da se mijenjamo upravo kroz iskustvo. Poticajući pojedinca da prikaže svoja pitanja, odnose i probleme na sceni, psihodrama aktivira osobu na kognitivnoj, emocionalnoj, tjelesnoj i ponašajnoj razini te tako holistički pristupa pojedincu i njegovu svijetu. Uprizoriti se mogu najrazličitije situacije: događaji iz prošlosti, sadašnjosti, neke nedovršene situacije u životu, obiteljski i profesionalni odnosi, osjećaji, fantazije i snovi, situacije koje nam predstoje u budućnosti ili koje bismo željeli istražiti. Uloge u psihodrami odigravaju članovi grupe ili neživi predmeti.

Kako mi psihodrama može pomoći?

Sagledavanjem vlastite situacije iz druge perspektive stječemo nove uvide, preuzimamo aktivnu odgovornost za sebe i svoj život, lakše povezujemo sadašnju situaciju s njenim korijenima u prošlosti te razvijamo nove uloge, dok bivanjem unutar same scene dobivamo priliku slobodno izraziti emocije, reći ono što ranije nismo imali priliku, suočiti se s izazovima uz podršku, proraditi teške emocije, traume, gubitke, u sigurnom i podržavajućem okruženju terapeuta i članova grupe.

Psihodrama nam pomaže naučiti kako se nositi s emocijama i životnim izazovima, kako stvarati autentične odnose i postavljati granice, kako izraziti vlastite potrebe, zauzimati se za sebe i razvijati nove obrasce.

Zašto odabrati grupnu iskustvenu terapiju?

Na prvu bi se ideja sudjelovanja u grupnoj terapiji mogla činiti zastrašujućom, jer tko bi želio svoju priču podijeliti sa strancima? Kada se grupa formira, posvećuje se dovoljno vremena stvaranju sigurnosti, povjerenja i podržavajućeg okruženja koje je preduvjet za daljnji rad na osobnim temama te svaki član prati vlastiti tempo. U odnosu na individualnu terapiju, grupa pruža i određene prednosti:

  • pruža osjećaj univerzalnosti problema („i drugi to doživljavaju“) i omogućava
    identifikaciju s drugima
  • mogućnost ogledanja sebe kroz druge te uspostavljanja autentičnijih međuljudskih
    odnosa
  • prilika za socijalno učenje i učenje asertivne komunikacije
  • emocionalna podrška grupe, bez osuđivanja i predrasuda
  • u vremenu osamljenosti i izoliranja, omogućava iskreno povezivanje i kontakt

Kome je grupa namijenjena?

Svim punoljetnim osobama koje žele bolje upoznati sebe, svoje potrebe i emocije, raditi na odnosima, osobno i profesionalno se ostvariti te su spremne na kontinuirani rad u grupi. Prije uključivanja u grupu, osobe prolaze inicijalni razgovor s voditeljicom koji ne obvezuje na ulazak u grupu i ne naplaćuje se.

Susreti se održavaju jednom tjedno u trajanju od 2 sata, odnosno svaki četvrtak od 19:15 do 21:15 h na adresi: Ljudevita Posavskog 23, Zagreb. Cijena sudjelovanja u grupi je 400 kuna mjesečno.

Voditeljica grupe je Nikolina Komljenović, mag. iur., edukantica završne godine psihoterapijske edukacije u Centru za psihodramu, pod supervizijom. Završila je studij Propedeutike psihoterapije te je članica Centra za psihodramu. Radi s klijentima individualno i vodi grupe u Centru za poremećaje hranjenja BEA.

Prijava je moguća na mail: komljenovic.nikolina@gmail.com