Skip to content

Osnove psihodrame – uvodna radionica u edukaciju iz psihodramske psihoterapije – 04. i 05.11.2023.

“Osnove psihodrame” osmišljena je kao dvodnevna iskustveno-edukativna radionica u kojoj će sudionici imati priliku istražiti pitanja o odnosima, situacijama i društvu u kojem živimo kroz metode psihodrame, sociodrame i sociometrije, te dobiti odgovor na pitanje da li će učenje psihodrame kroz edukaciju ili kroz uključivanje u psihodramsku grupu doprinijeti vašem profesionalnom ili privatnom životu.

“Osnove psihodrame” namijenjene su stručnjacima pomagačkih zanimanja (psihoterapeuti, savjetodavni terapeuti, psihijatri, psiholozi, defektolozi, socijalni pedagozi, liječnici školske medicine, socijalni radnici, pedagozi, medicinske sestre i drugi stručnjaci), te svima koji žele povećati svoje osobne kompetencije i profesionalnu učinkovitost na područjima koji uključuju neposredan grupni i individualni rad s ljudima.

Novo iskustvo rada na sebi
Psihodrama je iznimna tehnologija osobnog i grupnog razvoja. Spontanost je temeljni kamen psihodramske metode. Uključuje našu sposobnost da odgovorimo na situacije i ljude na neposredan i pažljiv način. Uključuje otpuštanje starih i kretanje novim načinima odnošenja prema drugima i svijetu. Spontanost oplemenjuje odnose i situacije vitalnošću, dopuštajući zaigranost i eksperimentiranje bez straha od kazne, otvarajući u nama kreativne sposobnosti, hrabrost i samopouzdanje. Osobe koje žele novo iskustvo rada na sebi na kreativan i spontan način, osobama koje su zainteresirane za osobni rast i razvoj, unošenje promjena u vlastiti život, bilo iz osobnih ili profesionalnih razloga, ova radionica će to omogućiti kroz ugodan i zaigran, ali istovremno i sistematičan i siguran način.

Sociodrama je metoda u kojoj grupa pojedinaca odabire i spontano prorađuje specifičnu društvenu situaciju. Pri tome sociodrama može pružiti okvir za djelovanje i za rješavanje sukoba između različitih stavovima, podgrupa, mišljenja, ideologija. Djelotvorna je u razjašnjavanju osobnih i grupnih vrijednosti, razvoju socijalnih vještina, rješavanju problema, dijagnosticiranju organizacije, razvoju i provođenju akcijskih planova ili poboljšanju osobne učinkovitosti i svijesti.

Sociometrija je tehnika mjerenja koja se koristi u socijalnoj psihologiji, sociologiji, a ponekad i u socijalnoj antropologiji i psihijatriji na temelju procjene socijalnih izbora i interpersonalne atraktivnosti. Unutar psihodrame i sociodrame, sociometrija je akcijska tehnika i uključuje direktan rad s grupom i pojedincom. Sociometrijska mjeranja procjenjuju privlačenja (ili odbijanja) unutar određene grupe te sociometrijski status koji uključuje studije lidershipa; socijalne prilagodbe, od socijalne izoliranosti pojedinca ili podgrupe do sociometrijske zvijezde (ili visoko izabrane); odnosa između sociometrijskog statusa i drugih varijabli osobnosti, demografskih varijabli i inteligencije; te predrasuda manjinskih grupa.

Uvod u edukaciju
Budućim psihodramskim edukantima ova radionica je uvjet za uključivanje u edukaciju. Centar za psihodramu provodi intenzivane dvogodišnje i četverogodišnje edukacije koje omogućavaju stjecanje naprednog znanja o teoriji, filozofiji i metodologiji psihodrame, teoriji i analizi uloga, usvajanje i integriranje vještina primjene psihodramskih tehnika u prethodno psihoterapijsko, radno ili edukativno iskustvo, te osnove i napredni rad s grupama, grupnu dinamiku, sociometriju i sociodramu. Više o edukaciji možete pročitati ovdje.

Datum: 04. i 05.11.2023.

Mjesto: Zagreb

Subota od 10:00 do 18:00, nedjelja od 10:00 do 16:00 (predviđene su pauze za ručak)

Broj mjesta je ograničen, prijave se primaju do 27.10.2023.

Kako biste potvrdili svoje mjesto na radionici, molimo vas da se prijavite ovdje

Ulazak u edukaciju nije uvjet za pristupanje ovoj radionici.

Informacije i upiti na info@centar-psihodrama.hr

Cijena radionice iznosi 180€

NAPOMENA:

Edukacija za psihodramskog psihoterapeuta i za psihodramskog praktičara započet će 2024. čim se popuni edukacijska grupa, nakon održane radionice. Više o edukaciji možete pročitati ovdje.

Voditelji:

Vedran Korušić

Vedran je nositelj Europskog certifikata iz psihoterapije uz završene dvije psihoterapijske edukacije te preko petnaest godina iskustva u radu s pojedincima i grupama. Kao edukator i supervizor iz psihodramske psihoterapije i dječje integrativne psihoterapije provodi profesionalnu edukaciju za brojne stručnjake. Trenutno je u edukacijama iz TSM iskustvene traumaterapije i tjelesne psihoterapije TepSyntesis.

Ivana Jurić

Ivana je psihologinja, psihoterapeutkinja (ECP) i voditeljica Centra Izvor koji provodi treninge, supervizije i psihoterapiju. Ima višegodišnje iskustvo kao stručni suradnik u institucijama za odgoj i obrazovanje; trenerica je, supervizor i suosnivačica Centra za psihodramu. Radi individualnu i grupnu psihoterapiju s odraslim osobama, adolescentima i djecom.