Skip to content

One stvari – psihodramske radionice o seksualnosti – nove radionice!

“One stvari” je projekt seksualne edukacije koji je pokrenut 2019. godine. Projekt se temelji na psihodramskim radionicama koje su fokusirane na različite teme iz domene seksualnosti – od odnosa prema spolnim organima preko LGBTQIA+ identiteta do komuniciranja želja i potreba u seksualnim odnosima. U svibnju će se održati tri radionice, jedna na temu queer srama, druga na temu odnosa prema grudima i treća na temu menstruacije.

Radionice vodi dramaturginja, spisateljica i psihodramska praktičarka Jasna Žmak koja se trenutno nalazi u edukaciji za psihodramsku psihoterapeutkinju. Docentica je na odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te je autorica nekoliko knjiga, između ostalog i knjige One stvari – eseji o ženskoj seksualnosti (Fraktura, 2020). Članica je Centra za psihodramu.

Više informacija o projektu i radionicama možete saznati na webu: onestvari.net te Facebook i Instagram stranicama projekta, a možete se i pretplatiti na newsletter putem kojega će vam redovito stizati obavijesti o radionicama direktno na mejl.

Psihodramska radionica “Queer sram”

u sklopu Vox Feminae festivala

12.5.2022. 18h – 21h, Šesnaestica, Ozaljska 16

Spomen seksualnosti u našoj je kulturi, nažalost, gotovo uvijek praćen sjenom srama i rijetke su prilike u kojima o seksualnosti možemo razgovarati otvoreno i opušteno. To posebno vrijedi za neheteronormativne identitete, tijela i odnose, a ta se nelagoda naravno onda prenosi i u praktične sfere naših seksualnih života. Na ovoj ćemo radionici zato, kroz niz psihodramskih vježbi, imati prilike zajedno bolje upoznati vlastiti queer sram, vidjeti kako on utječe na naša ponašanja i odnose te ga pokušati bolje razumjeti kako bi ga, možda, barem malo transformirali.

Za koga je ova radionica?

Radionica je otvorena za sve LGBTQIA+ osobe koje u sigurnom okruženju žele bolje upoznati sebe i svoj sram, koje su spremne podijeliti dio svoje intime, ali istovremeno znaju i sebi i drugima postaviti zdrave granice. Radit ćemo u maloj grupi, do 6 osoba.

Više informacija i prijave: https://onestvari.net/2022/04/03/queer-sram/

Psihodramska radionica “Sise, dojke ili grudi?”

srijeda 25.5.2022. 18h – 21h, Šesnaestica, Ozaljska 16

Sise, dojke ili grudi? trosatna je radionica namijenjena  ženama koje žele istražiti odnos prema vlastitim grudima, dojkama odnosno sisama. Naziv radionice ukazuje na to koliko je način na koji imenujemo svoje organe bitan za način na koji ih percipiramo i odnosimo se prema njima. I dok su u javnom polju one često predmet pogleda i komentiranja (zbog njihove veličine, oblika, vidljivosti, bradavica..) koje ponekad internaliziramo i tako same stvaramo dodatne predrasude, u vlastitoj intimi rijetko im posvećujemo potrebnu pažnju. Zato ćemo na ovoj radionici otvoriti prostor za bolje upoznavanje i povezivanje s njima, istražujući istovremeno njihovu ulogu u seksualnosti i majčinstvu. Tijekom tri sata druženja s drugim ženama dobit ćeš priliku u sigurnom prostoru istražiti odnos prema vlastitim sisama, dojkama odnosno grudima.

Za koga je ova radionica?

Ova radionica namijenjena je ženama koje su spremne podijeliti dio vlastitog iskustva, a da pritom znaju sebi i drugima postaviti zdrave granice. Radit ćemo u maloj grupi, do 6 osoba. Sudjelovanje u ovoj radionici plaća se 150 kuna za zaposlene osobe odnosno 100 kuna za nezaposlene, studentice i umirovljenice.

Više informacija i prijave: https://onestvari.net/2022/04/27/sise-dojke-ili-grudi/

Psihodramska radionica “Menga, tetka, Crvenkapica”

13.6.2022. 18h – 21h, Šesnaestica, Ozaljska 16

Menga, tetka i Crvenkapica samo su neki od izraza kojima se metaforički opisuje menstruacija – biološka pojava s kojom se većina žena susretne tijekom svojeg života. No tih je izraza mnogo, mnogo više, a svi oni jasno ukazuju na društvenu potrebu za tabuiziranjem ne samo menstruacije, već i cjelokupne ženske seksualnosti. No menstruacija, ona stvarna, puno je kompleksnija pojava i svim osobama koje imaju vaginu u velikoj mjeri obilježava živote – na više i manje lijepe načine. Njena je uloga u našim životima jedinstvena, a često zanemarivana i neistražena. Na ovoj ćemo radionici zato dobiti priliku da se s vlastitom menstruacijom upoznamo na malo drugačiji način – da joj pristupimo prvo iz nešto zabavnije, a potom iz nešto osobnije perspektive… a na kraju, možda, za nju pronađemo i neka prigodnija, manje problematična imena.

Za koga je ova radionica?

Ova radionica namijenjena je ženama koje su spremne podijeliti dio vlastitog iskustva, a da pritom znaju sebi i drugima postaviti zdrave granice. Radit ćemo u maloj grupi, do 6 osoba. Sudjelovanje u ovoj radionici plaća se 150 kuna za zaposlene osobe odnosno 100 kuna za nezaposlene, studentice i umirovljenice.

Više informacija i prijave: https://onestvari.net/2022/05/11/menga-tetka-crvenkapica-2/