Skip to content

Obiteljske lojalnosti i transgeneracijska psihoterapija

 JEDNODNEVNA RADIONICA U RIJECI; 1.4.2017.

 

Psihogeneologija je terapijski okvir koji nastoji prepoznati i mijenjati negativne učinke transgeneracijskog prijenosa u životima pojedinaca. Primjerice, nedostatak samopouzdanja, poteškoće u vezivanju za druge ljude, u ljubavi prema drugima, nesposobnost realizacije vlastitih stremljenja, različite bolesti…mnogi naši aktualni problemi, naizgled nepremostivi, vezani su uz naše pretke. Kakvo je to nasljedstvo i kako ga se osloboditi? – pitanje je na koje ćemo potražiti odgovore tijekom jednodnevne uvodne radionice.

Da bismo razumjeli izvor naših poraza, transgeneracijski pristup nam predlaže da istražimo naše genealoško stablo: kako se vjerovanja i očekivanja naših predaka nastavljaju manifestirati u našem životu? Čemu se u suštini pokoravamo svaki put kada iznova zaključujemo da smo nesposobni živjeti u paru, uspjeti u poslu ili jednostavno – biti sretni ili zdravi? Cilj ovog istraživanja u psihoterapiji je da postanemo svjesni izbora koji su realno ‘naši’. U suštini, osim determiniranosti koju smo naslijedili i koju podnosimo, možemo odlučiti kako se osloniti na našu povijest da bi u potpunoj slobodi izgradili budućnost koja je naš odabir.

Naše tijelo je posebno mjesto gdje se sve odigrava jer bez njega ne bi ni postojali. U njemu postajemo svjesni naše ljudske krhkosti: naše tijelo često ostaje enigma. Bolest je najizravniji način suočavanja s činjenicom koliko malo znamo o njemu. Iako u današnje

vrijeme čovjek misli da može upravljati svime, često je primoran pokoriti se misteriju svoga tijela. Ipak, zahvaljujući kompleksnoj vezi između materije i psihe, možemo uočiti smisao u onome kroz što tijelo prolazi, osjeća i imenuje, čak ne govoreći u potpunosti njegovim jezikom. Tijelo je najautentičnija veza s našom unutarnjom istinom, našom podsvijesti, našim željama i našim emocijama. Čak ako nekada i uspijemo nametnuti mu naš zakon, tijelo uvijek pobjeđuje. Ponekad kroz migrene ili značajnije simptome tijelo svjedoči o životu o kojem ne znamo puno i nad kojim nemamo nikakvu kontrolu; tijelo nam vrlo suptilnim jezikom prenosi stanje naše psihe i njenu povijest od samog početka.

Osnovni cilj i okosnica psihogenealoške (transgeneracijske) terapije je osvijestiti i izaći iz obiteljskog obrasca tj. izliječiti se od svoje obitelji.

Obiteljsko naslijeđe igra direktnu ulogu u formiranju emocionalnih simptoma i može izazvati obrasce ponašanja koji se ponavljaju iz jedne u iduću generaciju obitelji. Kako bi se prilagodile, buduće generacije odigravaju slične životne scenarije. Odvajanje od emocionalnih i psihičkih iskustava predaka u izgradnji vlastite osobnosti i oživotvorenju scenarija vlastitog života omogućuje svjesnost o iskustvima i obrascima prijašnjih generacija. Brojni znanstveni i klinički dokazi ukazuju na činjenicu da naši preci, bili oni živi ili pokojni, žive u nama, ne samo kao unutarnji objekti (kako ih psihoanalitičari opisuju), nego kao živuća sila polja informacija koje su aktivni kroz naš genetski kod.

Više o temi transgeneracijskog prijenosa u obiteljskom naslijeđu saznat ćete na našoj radionici.

Ciljevi radionice:

  • Omogućiti sudionicima svjesnost disfunkcionalnih obrazaca koji se ponavljaju od ranijih generacija njihove obitelji.
  • Posvjestiti i istaknuti pozitivnu ostavštinu koju su primili od svojih obitelji. Iako se psihoterapija često usmjerava na disfunkcionalne i negativne obrasce, Moreno (tvorac psihodrame) je poznat kao “čovjek koji je vratio smijeh u psihijatriju”, naglasak će biti na osnaživanju i oslobađanju unutarnje kreativne “iskre” koja je prisutna u svim ljudima i skupinama.
  • Naučiti osnovne koncepte u psihogenealogiji s naglaskom na područje nevidljivih lojalnosti.

Datum: 01.04.2017.

Vrijeme: 9:30 do 18:00

Mjesto održavanja: Rijeka, naknadnu obavijest o točnoj adresi poslat ćemo nakon prijave.

Cijena jednodnevne radionice iznosi 450 kn.

Broj polaznika je ograničen; molimo za pravovremene prijave.

Kako biste potvrdili svoje mjesto na radionici, molimo vas da se prijavite putem maila na vedran.korusic@gmail.com

Uplata kotizacije vrši se unaprijed i neće biti moguće plaćanje prilikom dolaska na seminar.

Ukoliko trebate R-1 za tvrtku, također napomenite u e-mailu!

Organizator zadržava pravo promjene programa seminara u slučaju opravdanih razloga.

Nakon vaše prijave dobit ćete mail potvrde s podacima za uplatu.

U mailu obavezno navedite:

  • Ime i prezime
  • Godina rođenja
  • Radno mjesto
  • Obrazovanje
  • Telefon/Mobitel
  • Mjesto prebivališta
  • Email

Voditelji:

Ivana Jurić, voditeljica i trenerica psihodrame sa Europskim certifikatom iz psihoterapije, te završenim edukacijama iz dječje integrativne psihoterapije i transgeneracijske psihoterapije pri Anne Ancelin Schutzenberger School of Transgenerational therapy; dječja je i klinička psihologijnja. Vodi individualnu i grupnu terapiju, edukacijske radionice za roditelje i odgojitelje (učitelje). Uključena je u rad s odraslim osobama, adolescentima i djecom. Predsjednica je i jedna od osnivača Centra za psihodramu – stručne udruge osnovane s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja psihodrame kao psihoterapijske i edukativne metode u Republici Hrvatskoj.

Vedran Korušić, psihodramski psihoterapeut i dječji integrativni psihoterapeut s Europskim certifikatom iz psihoterapije (ECP), asistent trener Centra za psihodramu. Završio je petogodišnju trajnu stručnu edukaciju za psihodramskog psihoterapeuta pri Institutu za psihodramu i četverogodišnju edukaciju za integrativnog dječjeg psihoterapeuta pri Udruženju za dečiju integrativnu psihoterapiju. Certificirani je play terapeut. Jedan od osnivača Centra za psihodramu i član Udruge za integrativnu dječju psihoterapiju – UPSI. Osnivač i jedan od urednika psihoterapijskog časopisa – “Double” – časopis za psihodramu, sociodramu i sociometriju.