Skip to content

Mozak u akciji – neurobiološki pogled na traumu – 13.-15.12.2019.

Poznato je da ljudi koji su iskusili traumu pokazuju i značajne promjene u neurobiološkoj slici mozga. Desna strana mozga koja je odgovorna za emocije i odnose, neobrađene traume u obliku flashback-ova, tjelesnu memoriju, intruzivne misli i disocirane osjećaje, pojačano je aktivna radom amigdale. Funkcija koherentnog povezivanja koja pripada lijevoj strani mozga, te koja omogućuje ljudima postizanje jasnoću uvida u situacije i ostanak u “ovdje i sada”, istovremeno je narušena hormonom stresa kao posljedica signala opasnosti koji dolazi iz hipotalamusa. Nedavna istraživanja pokazuju da se velik dio mozga razvija upravo kroz interpersonalne interakcije, pokazujući promjene u vagusnom živcu, kao i u nekim ostalim strukturama mozga.

Ova radionica polaznicima predstavlja neurobiologiju PTSP-a kroz akciju. U sklopu radionice proučavat će se mnoge situacije, kako simulirane, tako i stvarne, na način da će i učesnici donositi svoje vlastite priče, kao i priče svojih klijenata. Koristeći jedinstvenu TSM tehniku naziva Mozak u akciji, bit će prikazane neurobiološke promjene u mozgu, pružajući polaznicima akcijski vizualni oblik učenja koji pomaže prevesti taj kompleksni jezik interpersonalne neurobiologije u jednostavnije akcijske strukture.

Ova radionica također upoznaje polaznike sa specifičnim TSM intervencijama koje su odgovori na neke osnovne mehanizme obrane kod trauma, uključujući i Body Double (osmislila ga je TSI trenerica Linda Ciotola, M.Ed, TEP (Burden & Ciotola, 2002.)). U ulozi Body Double-a, osoba se usklađuje s klijentom, njegovim/njezinim tjelesnim senzacijama, mislima i osjećajima, kako bi mu/joj pružila put do samoregulacije, samoumirivanja, te mogućnosti prevođenja traume u osobni verbalni narativ. Uloga Body Double-a osmišljena je kako bi smanjila pojavu disocijacije i pomogla ljudima da osjete svoje tijelo na zdrav način, čak i tijekom flashback-ova ili pojave tjelesnih sjećanja, te kako bi im pomogla da se priberu i umire.

Za radionicu NIJE POTREBNO ZNANJE IZ PSIHODRAME. Na radionicama će učesnici učiti klinički modificirane psihodramske tehnike koje mogu primjenjivati unutar svoje psihoterapijske ili druge profesionalne prakse.

Radionicu će voditi dr. Kate Hudgins.

Prijaviti se možete putem ovog linka – https://forms.gle/kwouQygAgNF6MftN8

Radionice će odvijati na engleskom jeziku, bez prevođenja.

Za dodatne informacije ili pitanja, kontaktirajte nas na 091 515 8540 ili vedran.korusic@gmail.com

Polaznici će učiti:

 • o najnovijim istraživanjima mozga i privrženosti koje su pogođene traumom
 • o tome zašto je upravo iskustvena terapija prvi izbor za traumu i ostale poremećaje vezane uz stres, uključujući ovisnosti i poremećaje hranjenja
 • o strukturama i procesima, kako u zdravom, tako i u traumatiziranom mozgu
 • o TSM Body Double kao kliničkoj akcijskoj intervenciji
 • o mogućnostima primjene naučenoga u raznim radnim okolinama
Cijena za članove Centra za psihodramu iznosi 1850 kn.
Za ostale stručnjake:
 • rane prijave do 01.10. – 1850 kn
 • prijave od 01.10. do 01.12. – 2220 kn
 • za kasne prijave od 01.12. – 2590 kn

Obzirom da ograničeni broj sudionika, potrebno je izvršiti uplatu akontacije od 750 kn kako bi rezervirali mjesto na radionici.

Uvjeti otkazivanja:
 • do 01.11. vraćamo 100% uplaćenog iznosa
 • do 01.12. vraćamo 50% uplaćenog iznosa
 • nakon 01.12. ne vršimo povrat uplaćenog iznosa

Na radinicima dobit ćete uručke i dodatne materijale za čitanje. S obzirom na to da je ovo iskustvena metoda, većina učenja odvijat će se kroz akciju i uključivat će demonstracije, superviziju uživo, psihodrame orijentirane na protagonista, sociodrame i Playback Theatre. Zbog korištenja demonstracija, tehničkih vježbi uz superviziju i u cijelosti odigranih TSM-ovih psihodrama, vještine polaznika razvijaju se brzo i efikasno. Uz to, svi polaznici imaju priliku fokusirati se na svoje osobne probleme te pomoći drugima u njihovom procesu iscjeljenja.