Skip to content

Mali korak – velika promjena! četvrtkom 11-14. Zagreb, Gundulićeva 34

U tijeku je formiranje prijepodnevne psihodramske grupe za studente/tice i sve one koji se žele posvetiti studiju vlastitog života.

Svi smo u životu čuli da je od kolijevke pa do groba naljepše đačko doba. Što se pod «đačko doba» misli, nije sasma jasno, mada često podrazumijevamo da se to odnosi na osnovnu i/ili srednju školu . Jeste li znali da se na japanskom studij naziva ‘velikom školom’? Velika škola znade biti vrlo nezgodno razdoblje života, potogovo ako se radi o pogrešnom odabiru studija/škole ili nezgodnom tajmingu.

Nekima je pak upis željenog studija bio iz ovog ili onog razloga onemogućen. Neki su možda donijeli svjesnu odluku pa odustali od onoga što ih iskreno privlači, jer – kome to uopće treba, kako ću od toga živjeti, to nije ono što roditelji, moj(a) partner/ica od mene očekuju, već sam roditelj, pa kako da spojim roditeljstvo sa studijem…

Pa čak i ako ste bili te sreće da upadnete na studij koji vas zanima, nemali broj studentske, a napose apsolventske populacije susreće se s izazovima po pitanju motivacije, smisla, energije uložene u samodisciplinu, kampanjstva ili – ono što je najtužnije – nedostatka samopouzdanja.

Osim toga, neki od nas zapnu i na pola puta, ostajući u limbu neispunjnosti i zbunjenosti. Godine iza njih omogućile su im mnogo iskustva, ali konačni pečati nedostaju, pa su skloni podleći nepisanom društvenom pravilu da su papiri, diplome i certifikati jedina propusnica za uspješan život.

Mi ne mislimo da su papiri propusnica za uspjeh, ali ćemo vam pomoći da dođete do vlastite psihičke propusnice s kojom možete sigurnim korakom kročiti kroz kaotični svijet postavljanja prioriteta. A ključ za taj korak je – samopouzdanje i vjera u sebe.

Ova grupa namijenjena je svima onima koji se pronalaze u navedenom kontekstu, imaju navršenu 21. godinu života, bez obzira na rasu, spol, seksualnu orijentaciju, rodni identitet, kao i na to imaju li ili nemaju formalni studentski status.

Grupa je iskustveno-edukativna, a sastojat će se od dva dijela: s obzirom da je kultura neizostavni dio u izgradnji svačijeg identiteta, često ćemo imati kratko uvodno predzagrijavanje. Predzagrijavanje je zamišljeno kao interaktivno propitivatnje određenih pojmova u kontekstu kulturalne teorije. Težište će svaki put biti na drugoj temi, u ovisnosti o dinamici, interesu i potrebama polaznika, ali i raspoloživosti predavačice koja će nam pomoći da sagledamo stvari iz drugog ugla.

U drugom, praktičnom dijelu primjenjivat će se načela psihodramske prakse, s težištem na osobnom razvoju te zajedničkom istraživanju osobnog psihičkog materijala, i to kroz igru, jer Moreno – začetnik i aksiodrame i psihodrame – je bio uvjeren da i odrasle klijente treba dovesti do stanja u kojem se mogu poigrati s asocijacijama, simbolima i metaforama, pretočenim u izvedbeni i uprizoreni psihodramski rad. Vjerujemo da ste upoznati s osnovnim principima psihodrame: to je živa metoda rehabilitacije sebstva kroz igru, zajednički rad i aktivnost u grupi, poštivajući načela humanističke psihologije kao preduvjeta da stvorimo okruženje u kojem će:

 • svakoj osobi biti omogućeno da dovoljno često govori, a da ju uistinu ostali slušaju, kako bi svi međusobno razvili pripadnost skupini
 • svim pripadnicama grupe biti pružena šansa da se osjećaju snažnijim i spremnijim na izazove osobnih životnih scenarija
 • se svaki član veseliti susretima kao nečemu svojem, a da ne podlegne osjećaju kako mora izvršiti još jednu obvezu u nizu životnih zadataka
 • se stvoriti prostor da budemo iskreni jedni s drugima, uključujući ljutnju, ranjivost, kao i vjeru u reakcije koje izađu na vidjelo u određenoj grupnoj situaciji
 • svim polaznicima biti omogućeno da djeluju asertivno, osnažujuće i samostalno u kontekstu osobnih životnih priča
 • grupa držati načela da dostojanstveno i empatično isprati odlazak starih članova, a da nove članove dočeka dobrodošlicom i dobrom namjerom
 • raditi na ponosu vlastitog identiteta, bez obezvređivanja identiteta drugih
 • svi članovi osjetiti prihvaćenima onakvima kakvi jesu
 • raditi na ekspanziji vlastitog sebtva, u cilju da postanemo bolje i funkcionalnije osobe nego što jesmo.

Benefiti koje možete dobiti od uključivanja u ovu psihodramsku grupu su sljedeći:

Naučit ćete kako

 • se u drugim kulturama tretira određeni pojam, koncept ili ideja
 • prepoznati obrasce na osnovu kojih nesvjesno vršite odabire u životu
 • razviti osobne potencijale i istražiti vlastiti položaj u odnosima s bliskim osobama, u odnosu na kolege sa studija, radnu sredinu i grupu općenito
 • bolje razumjeti kako postaviti prioritete u životu
 • otkriti vlastite stvaralačke mogućnosti i radost kreiranja vlastitog života
 • usredotočiti se na ono što je bitno u aktualnoj životnoj situaciji
 • naučiti koristiti se simbolima, zaći u arhetipski svijet zajednički svim ljudima, koristeći se umjetničkim izrazom, uz opremu i sredstva kojima se služi art-terapija.

Gostujuća predavačica omogućit će sudjelovanje u svemu o čemu će biti govora, a voditeljica praktičnog dijela će se voditi Morenovim načelom da su u psihodramskoj igri/radu svi članovi ravnopravni partneri, a u ovom slučaju to su polaznici grupe i ona sama.

U fokusu će nam biti igra kao preduvjet kreativnosti i umjetnosti samoizražavanja, bez evaluacije i osuđivanja.

Grupa će se održavati četvrtkom, od 11 do 14 u Gundulićevoj 34. Za inicijalni razgovor i prijave molim javiti se OVDJE Ili poslati mejl na sljedeću adresu:

edukaliptu88@gmail.com

Cijena je prilagođena studentskoj populaciji, što znači 350 kn mjesečno.

Voditeljica praktičnog dijela: Manuela Zlatar, B.A. transpersonalne psihologije, psihodramska praktičarka, u edukaciji Jungian coachinga i članica Društva za analitičku psihologiju Slovenije.

Gostujuća predavačica: Milena Benini, komparatistica književnosti, književnica i teoretičarka