Skip to content

Korištenje teorije privrženosti u psihoterapiji – radionica 19.-21.10.2018.

Radionica je namijenjena psihoterapeutima bilo kojeg usmjerenja, psiholozima, nastavnicima, učiteljima, odgajateljima, asistentima u nastavi, liječnicima, socijalnim pedagozima, socijalnim radnicima, pedogozima i srodnim profesionalcima.

Teorija privrženosti – posebice teorija dinamičko-maturacijske privrženosti (P. M. Crittenden) – pomaže nam da shvatimo kako se zaštititi od doživljaja i percepcije opasnosti u odnosima. To je alteranativni način razumijevanja mentalnih bolesti – usmjeren na ego snage, neobilježavanje i nepatroniziranje klijenta. Vrlo je koristan za razumijevanja razvoja emocionalne samoregulacije i načina kako ljudi razvijaju vlastite strategije samozaštite, koje u situacijama najranije dobi mogu biti način preživljavanja, međutim ukoliko se zadrže u odrasloj dobi, redovito su vrlo destruktivne i štetne.

Tijekom izvođenja ove radionice, voditelji će kombinirati demonstracije, predavanja i praktične primjere za ilustraciju teorije privrženosti. Cilj je pružiti sudionicima jasan, lako pamtljiv i aktivan prikaz teorije privrženosti, kao i mogućnosti raznovrsnih primjena ove teorije u psihoterapijskoj praksi. Objasnit ćemo probleme privrženosti od rođenja pa nadalje kroz čitav životni vijek i opisati kako teorija privrženosti pomaže u razumijevanju razvoja emocionalnih problema, poteškoća u vezama ili/i psihopatologije. Također ćemo istaknuti njene implikacije za psihodramatičare te kako se vođenje psihodrame može prilagoditi i usmjeriti na temelju razumijevanja protagonistovih (klijentovih) strategija privrženosti.

Radionica će uključivati i mogućnost psihodramog rada usmjerenog na protagonista, a dio vremena predviđen je za procesiranje koje će sudionicima pomoći da razumiju kako se teorija privrženosti može povezati s Morenovom teorijom i tehnikama psihodrame.

Radionica se temelji na nekoliko ključnih referenci, uključujući Clark Baim i Tony Morrison (Pavilion Publishing, Velika Britanija, 2011.), Attachment-based Practice with Adults: Understanding Strategies and Promoting Positive Change.

Voditelji:

Clark Baim, PhD viši je trener psihodramske psihoterapije (BPA, UKCP) i suvoditelj (sa Susie Taylor) Instituta za psihodramu u Birminghamu u Velikoj Britaniji. Trenutno je počasni predsjednik Britanske psihodramske asocijacije. Ima dvadeset i pet godina iskustva kao trener psihodrame i trenutačno radi kao psihoterapeut, supervizor i trener. Clark ima bogato iskustvo u području teorije privrženosti i certificirani je trener Intervjua privrženosti za odrasle osobe pri Institutu za obiteljske odnose (Florida i Italija). On je koautor priručnika “Attachment-based Practice with Adults ” (2011). Tijekom dužeg dijela svoje karijere, Clark se usredotočio na rehabilitacijski rad s prijestupnicima u zatvoru i zajednici. Clark je nekoliko puta održao psihodramske treninge u Hrvatskoj i oduševljen je što se vraća kako bi vodio radionicu zajedno s Ivanom Jurić.

Ivana Jurić, psihoterapeut u privatnoj praksi (ECP), psiholog, trener u Centru za psihodramu i Hrvatskoj udruzi za dječju i integrativnu psihoterapiju, praktičar transgeneracijske psihoterapije (educirana pri Anne Ancelin Schutzenberger školi transgeneracijske terapije – Francuska, Italija i Portugal). Ona je suosnivač Centra za psihodramu (stručnog udruženja osnovanog s ciljem promoviranja, razvijanja i unapređivanja psihodrame kao psihoterapijskog modaliteta i edukacijske metode u Republici Hrvatskoj). Radi psihoterapiju s odraslim osobama, adolescentima i djecom, kroz iskustvo specijalizirala se za tretman oboljelih od poremećaja hranjenja, traume i rane traume, problema gubitaka i prilagodbe na životne promjene. Vodila je više radionica psihodrame i trensgeneracijske psihoterapije u Hrvatskoj i zahvalna je na prilici da vodi radionicu zajedno s Clarkom Baim u Zagrebu.

Polaznici radionice dobit će potvrdu o sudjelovanju koju mogu koristiti za dokazivanje stručnog usavršavanja (Hrvatska psihološka komora, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska komora socijalnih radnika, …) te 25 edukativnih sati iz “Slobodnih ili ostalih sati edukacije”(za edukante psihodrame i psihoterapeute).

Cijena:

za prijave do 18.09. – 150,00 Eur

za prijave od 18.09. do 16.10. – 200,00 Eur

Za prijavu:

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje na radionici “Teorija privrženosti u psihoterapiji”, molimo vas da se prijavite na e-mail: prijave@centar-psihodrama.hr

U mailu obavezno navedite:

 • Ime i prezime
 • Godina rođenja
 • Radno mjesto
 • Obrazovanje
 • Telefon/Mobitel
 • Mjesto prebivališta
 • Email

Molimo Vas da ovu obavijest prenesete i drugim kolegama (psihoterapeutima bilo kojeg usmjerenja, psiholozima, nastavnicima, učiteljima, odgajateljima, asistentima u nastavi, liječnicima, socijalnim pedagozima, socijalnim radnicima, pedogozima i srodnim profesionalcima) za koje znate da su zainteresirani.

Za dodatne informacije možete se obratiti organizatorima na prijave@centar-psihodrama.hr

Prijevod s engleskog je osiguran.

Kako biste potvrdili svoju prijavu, potrebno je uplatiti akontaciju u iznosu od 250kn (30 Eur) na: Centar za psihodramu, Dinarski put 26, 10090 Zagreb, Croatia; : IBAN: HR37 2340 0091 1104 3732 7; SWIFT: PBZ GHR2X. Sve prijave bez uplata akontacije će vrijediti 15 dana od datuma prijave.

VAŽNE NAPOMENE:

 • Organizator zadržava pravo otkazivanja radionice ako ne bude dovoljno prijavljenih, uz povrat akontacije.
 • Uvjeti otkazivanja i refundacije kotizacija strane:
 • Otkazivanje prijave i povrat uplaćenih sredstava moguće je do 16.10.2018.
 • Za otkazivanje nakon 16.10.2018. povrat uplaćenog iznosa nije moguć.