skip to Main Content

 

1. Temeljni dvogodišnji program za psihodramskog praktičara 

2. Napredni dvogodišnji program iz psihodramske psihoterapije

3. Napredni dvogodišnji program iz dječje i adolescentne integrativne psihodramske psihoterapije

 

Centar za psihodramu provodi intenzivanu dvogodišnje i četverogodišnje edukacije koje su namijenjene terapeutima, psiholozima, zdravstvenim radnicima, coachevima, edukatorima, menadžerima, rukovoditeljima, HRM stručnjacima, te svima koji žele povećati svoje osobne kompetencije i profesionalnu učinkovitost na područjima koji uključuju neposredan grupni i individualni rad s ljudima.

Nakon završetka programa i ispunjavanja svih uvjeta edukacije, stječe se certifikat psihodramskog praktičara što predstavlja 1. stupanj u formalnoj psihoterapijskoj edukaciji.

Nakon završenog prvog stupnja, osoba može upisati 2. stupanj edukacije koja omogućava stjecanje naprednog znanja iz psihoterapije, posebice o teoriji, filozofiji i metodologiji psihodrame kao psihoterapijske metode, te napredno znanje rada s grupama, grupne dinamike, sociodrame i sociometrije u radu s kliničkim kategorijama.

Programi edukacije omogućavaju stjecanje znanja o teoriji, filozofiji i metodologiji psihodrame, teoriji i analizi uloga, usvajanje i integriranje vještina primjene psihodramskih tehnika u prethodno psihoterapijsko, radno ili edukativno iskustvo, te osnove i napredni rad s grupama, grupnu dinamiku, sociometriju i sociodramu.

Naši praktičari i terapeuti primjenjuju naučeno znanje i tehnike u zdravstvu, obrazovnim i odgojnim institucijama, programima osobnog rasta i razvoja, menadžmentu, kroz različite inovativne društvene programe i projekte, u izvedbenim umjetnostima i kulturi.

Osobni trening dio je programa edukacije i fokusiran je na razvoju vaše spontanosti i kreativnosti, osobne kompetencije i profesionalnih vještina. Radi se o intenzivnom osobnom rastu i razvoju koji može dovesti i do važnih životnih odluka i promjena. Naučit ćete puno informacija o sebi i kako funkcionirate u grupama; kao član grupe, ali i kao voditelj. Naučit ćete kako održati spontanost i kreativnost u poznatim, ali i posve novim i nepoznatim situacijama.

Biti psihodramatičar istovremeno znači biti i voditelj grupe. Kroz edukaciju naučit ćete prepoznati individualne i grupne procese te ih usmjeriti ovisno o potrebama i ciljevima. Bit će vam omogućeno iskustvo različitih grupnih situacija, te eksprerimentiranje s različitim odgovorima na grupna pitanja unutar sigurnog okružja. Teorija je određena kurikulumom, ali i procesima koji izviru iz edukativne grupe. Više o programu edukacije pročitajte na stranici Program edukacije po godinama.

:: psihodrama

Psihodrama je međunarodno priznata metoda psihoterapije koja se temelji na teoriji, filozofiji i metodologiji bečkog liječnika Jakob Levy Morena (1889-1974) kojeg pamtimo kao jednog od pionira grupne psihoterapije i začetnika sociometrije. U psihodrami se psihoterapijski postupak temelji na akciji – vođenom scenskom odigravanju i analizi uloga. Koristeći eksperimentalne akcijske i dramske metode, sociometriju, teoriju uloga i grupnu dinamiku, psihodramska psihoterapija potiče uvid kako i zašto djelujemo/igramo određene uloge, omogućujući time osobni rast i integraciju na kognitivnoj, afektivnoj i bihevioralnoj razini. Mnoge Morenove psihodramske ideje i tehnike danas su standardni dio drugih psihoterapijskih modaliteta, dramske terapije, teorije uloga, a psihodrama kao vrlo fleksibilan i kreativan pristup rješavanju problema često se koristi i u edukacijskim i poslovnim kontekstima kao metoda individualnog i grupnog savjetovanja i treninga, osobnog razvoja i medijacije.

:: centar za psihodramu

Centar za psihodramu osnovan je 2010. godine s ciljem razvitka, promicanja i unaprijeđenja psihodrame kao psihoterapijske i edukativne metode u Republici Hrvatskoj. Kao stručna udruga kreiramo i organiziramo edukaciju i superviziju, stručna usavršavanja, kongrese, konferencije, seminare i radionice, te usluge grupne i individualne psihoterapije.

Uvjeti za ulazak u edukaciju za praktičara:

  • Završen preddiplomski sveučilišni studij u Republici Hrvatskoj ili nekoj drugoj državi članici Europske unije odnosno u nekoj trećoj državi ako mu je inozemna stručna kvalifikacija priznata u Republici Hrvatskoj  
  • Minimalno 25 godina
  • CV i motivacijsko pismo
  • Iskustveno poznavanje psihodrame ( sudjelovanje u radionici “Osnove psihodrame”)
  • Intervju s voditeljima edukacije
  • Pristupanje Inicijalnoj radionici
Uvjeti za ulazak u edukaciju za psihoterapeuta (nakon dvije godine edukacije za praktičara):
  • Završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij u području medicine, psihologije, socijalnog rada i edukacijske rehabilitacije, socijalne pedagogije, pedagogije i logopedije u Republici Hrvatskoj ili nekoj drugoj državi članici Europske unije odnosno u nekoj trećoj državi ako mu je inozemna stručna kvalifikacija priznata u Republici Hrvatskoj
  • završen studij propedeutike psihoterapije ukoliko ima završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij u nekom drugom području

Edukacija se odvija na hrvatskom jeziku.

Edukacija će se održavati u Zagrebu.

Program edukacije za psihodramskog psihoterapeuta koji organizira Centar za psihodramu zadovoljava uvjete FEPTO-a (Federation of European Psychodrama Training Organisation) i EAP-a (European Association for Psychotherapy). Centar za psihodramu punopravni je član SPUH-a (Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske).

:: kako se prijaviti?

Kako bi se prijavili za edukaciju iz psihodrame potrebno je poslati životopis i motivacijsko pismo na [email protected]

Prije samog početka edukacije organizirat će se nekoliko iskustvenih uvodnih radionica koje će voditi treneri i asistenti. Budući edukanti obavezni su prisustvovati na jednoj iskustvenoj radionici. Iskustveni sati sa radionica uključeni su u sate edukacije.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti Vedranu Korušiću na 091 515 8540 ili na mail [email protected]