Skip to content

Cjelodnevna radionica transgeneracijske psihodrame i psihogenealogije u Šibeniku; 02.09.017.

Obiteljske priče

Šibenik , 2. rujna 2017.

Od 9.00 do 19.00 h

Obiteljsko naslijeđe igra ključnu ulogu u formiranju emocionalnih simptoma i može izazvati obrasce ponašanja koji se ponavljaju iz jedne u iduću generaciju obitelji. Kako bi se prilagodile, buduće generacije odigravaju slične životne scenarije. Odvajanje od emocionalnih i psihičkih iskustava predaka u izgradnji vlastite osobnosti i oživotvorenju scenarija vlastitog života omogućuje nam svjesnost o iskustvima i obrascima prijašnjih generacija. Brojni znanstveni i klinički dokazi ukazuju na činjenicu da naši preci, bili oni živi ili pokojni, žive u nama, ne samo (kako ih psihoanalitičari opisuju) kao unutarnji objekti , nego kao živuća sila polja transfera informacija, itekako aktivna kroz naš genetski kod. Više o temi transgeneracijskog prijenosa u obiteljskom naslijeđu saznat ćete na našoj radionici.

Radionica je zasnovana na konceptu psihogenealogije. Psihogenealogija je terapijski okvir koji nastoji prepoznati i mijenjati negativne učinke transgeneracijskog prijenosa u životima pojedinaca. Primjerice, nedostatak samopouzdanja, poteškoće u vezivanju za druge, nesposobnost realizacije vlastitih stremljenja, sklonost različitim bolestima… mnogi naši aktualni problemi, naizgled nepremostivi, vezani su uz naše pretke. Koje i kakvo je to nasljedstvo te kako ga se osloboditi – pitanje je na koje ćemo potražiti odgovore tijekom jednodnevne uvodne radionice.

Da bismo razumjeli izvor naših poteškoća, transgeneracijski pristup nam predlaže da istražimo svoje genealoško stablo: kako se vjerovanja i očekivanja naših predaka nastavljaju manifestirati u našem životu i koliko su „naši“ životni izbori determinirani naslijeđem, obiteljskom poviješću, bila ona poznata  ili je skrivena ispod površine poput ledene sante u vodi, čuvana u tajnosti, prešućivanjima i tabuima…Ako se usudimo uroniti ispod površine i uvidjeti našu bogatu genealošku povijest, otvara nam se  mogućunost izbora: oslonitu se na nju, ma kakva ona bila, pa vlastitiom uvidom i odlukom raditi na izgradnji vlastite budućnost!

Osnovni cilj i okosnica psihogenealoške (transgeneracijske) terapije je osvijestiti i izaći iz obiteljskog obrasca tj. izliječiti se od svoje obitelji.

Mjesto odigraanja ove komplicirane igre je naše tijelo. Tijelo je najautentičnija veza s našom unutarnjom istinom, našom podsvijesti, našim željama i našim emocijama. U njemu postajemo svjesni svoje ljudske krhkosti, pri čemu je bolest najizravniji način suočavanja s činjenicom koliko malo toga znamo o svojemu tijelu. Ponekad kroz obične migrene ili značajnije simptome, tijelo svjedoči o životu o kojem ne znamo puno i nad kojim nemamo nikakvu kontrolu; tijelo nam vrlo suptilnim jezikom prenosi stanje naše psihe i njenu povijest od samog početka.

Ciljevi radionice:

  • Omogućiti sudionicima osviještavanja obrazaca koji se ponavljaju od ranijih generacija njihove obitelji.
  • Izraziti i istaknuti pozitivnu ostavštinu koju su primili od svojih obitelji. Iako se psihoterapija često usmjerava na disfunkcionalne i negativne obrasce, mi ćemo se okrenuti nešto drugačijim konceptima. Naime,  u ključu  Morena, poznatom po tome da je kao  tvorac psihodrame  “ vratio smijeh u psihijatriju”, naglasak će biti na osnaživanju i oslobađanju unutarnje kreativne iskre koja je prisutna u svim ljudima i skupinama.
  • Naučiti osnovne koncepte u psihogenealogiji, s naglaskom na raspoznavanje ključnih elemenata nevidljivih lojalnosti.

 

Cijena jednodnevne radionice je 350,00 kn i plaća se na licu mjesta.

Za prijavu: popunite prijavnicu (u privitku) i pošaljite na e-mail adresu: ninaziv@gmail.com .

Voditeljice radionice:

Ivana Jurić, voditeljica i trenerica psihodrame sa Europskim certifikatom iz psihoterapije, te završenim edukacijama iz dječje integrativne psihoterapije i transgeneracijske psihoterapije pri Anne Ancelin Schutzenberger school of transgenerational therapy; dječja je i klinička psihologinja. Vodi individualnu i grupnu terapiju, edukacijske radionice za roditelje i odgojitelje (učitelje). Uključena je u rad s odraslim osobama, adolescentima i djecom; s profesionalnim interesima iz područja privrženosti, teškoća u učenju, prilagodbi na životne promjene i gubitke, samopoštovanja, samopouzdanja i samoostvarenja. Stalna je suradnica Dnevne bolnice za poremećaje prehrane Hrana u Psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan, Zagreb. Predsjednica je i jedna od osnivača Centra za psihodramu (stručne udruge osnovane s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja psihodrame kao psihoterapijske i edukativne metode u Republici Hrvatskoj). Kontakt: anavijuric@gmail.com .

Ana Uranija, psihologinja i voditeljica  psihodrame sa Europskim certifikatom iz psihoterapije, te završenim edukacijama iz gestalt terapije i sistemske obiteljske terapije (milanska škola). U svojem dugogodišnjem profesionalnom iskustvu, usmjerena je na rad s pojedincima, grupama, parovima i obiteljima, s profesionalnim interesima iz područja obiteljskih odnosa i privrženosti, traumatskog stresa u dječjoj i odrasloj dobi, profesionalnog izgaranja i komunikacijskih vještina. Zaposlena je u Obiteljskom savjetovalištu Caritasa Zadarske nadbiskupije, licencirana je provoditeljica psihosocijalnog tretmana počinitelja obiteljskog nasilja, stalna sudska vještakinja za psihologiju pri Županijskom sudu u Zadru te članica Centra za psihodramu i Europske asocijacije psihoterapeuta. Kontakt: anauranija@gmail.com .